Wyrafinowane róże i chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy miękkie masło, żółtka, cukier puder, sól, i spirytus. Mieszając dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie bijemy ciasto wałkiem im dłużej i mocniej tym lepiej. Dzięki "biciu" uzyska jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzy. Ubite ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i schładzamy 2-3 godziny.
2.Następnie porcjami wałkujemy cienkie placki. Placki przeznaczone na faworki kroimy radełkiem na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie długości 5-6 cm i przewijamy przez nie jeden koniec paska.
3.Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wycinamy kółka o średnicy 6 i 5 cm można wyciąć jeszcze 3 kółko 4cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek nacinamy w kilku miejscach, a środki smarujemy masłem. Nakładamy kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przyciskamy na środku, by się skleiły.
4.Wrzucamy po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i krótko smażymy z obu stron na jasny złoty kolor. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy na papierowy ręcznik, następnie na półmisek.
5.W środek każdej różyczki wkładamy owoc róży. Posypujemy jeszcze ciepłe cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Porady
Jeśli nie mamy konfitury z owoców z dzikiej róży możemy użyć wiśni.
Komentarze