Wypasione drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować zaczyn: wszystkie podane składniki dobrze rozmieszać ze sobą w kubku i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Oddzielić białka od żółtek. (Białka nie wylewać, będą jeszcze potrzebne)
Żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym i aromatem waniliowym.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać jeszcze ciepłe, roztopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto nie będzie się błyszczeć.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut – objętość ma się podwoić.
3.Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki rozcierać palcami, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek.
W czasie czekania borówki umyć i osuszyć. Pod koniec oczekiwania przygotować budyń w pół litrze mleka według instrukcji na opakowaniu.
4.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru i jeszcze raz ubić na sztywną pianę.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować placek z wgłębieniem na nadzienie.
5.Każdy placuszek posmarować budyniem i na to kłaść borówki, posmarować bezą i posypać kruszonką.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 175 stC ok. 25minut – do ładnego zrumienienia. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
Odstawić na kratce do wystudzenia.
Porady
Drożdżówki można przygotować również z innymi owocami, np z truskawkami, porzeczkami czy jagodami.
Komentarze