Wypasione drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne drożdżówki z wyśmienitym nadzieniem. Polecam :-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • ZACZYN:
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżki ciepłego mleka
    1 płaska łyżka mąki
    1 łyżeczka cukru
    CIASTO:
    500 g mąki pszennej
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    150 g cukru
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    100 g margaryny
    szczypta soli
    KRUSZONKA:
    50 g cukru
    75 g mąki
    40 g margaryny
    NADZIENIE:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 łyżka cukru
    0,5 l mleka
    150 gr. borówek
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Beza

Wypasione drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotować zaczyn: wszystkie podane składniki dobrze rozmieszać ze sobą w kubku i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia.

    Oddzielić białka od żółtek. (Białka nie wylewać, będą jeszcze potrzebne)
    Żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym i aromatem waniliowym.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać jeszcze ciepłe, roztopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto nie będzie się błyszczeć.

    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut – objętość ma się podwoić.
  • 3. Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki rozcierać palcami, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek.

    W czasie czekania borówki umyć i osuszyć. Pod koniec oczekiwania przygotować budyń w pół litrze mleka według instrukcji na opakowaniu.
  • 4. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru i jeszcze raz ubić na sztywną pianę.

    Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować placek z wgłębieniem na nadzienie.
  • 5. Każdy placuszek posmarować budyniem i na to kłaść borówki, posmarować bezą i posypać kruszonką.

    Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 175 stC ok. 25minut – do ładnego zrumienienia. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.

    Odstawić na kratce do wystudzenia.

Porady

Drożdżówki można przygotować również z innymi owocami, np z truskawkami, porzeczkami czy jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować