Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać je z 70 ml letniej wody i zasypać mąką. Odstawić na 10 min.
2.Po tym czasie dolać olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną formę do pizzy.
3.Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek drobno posiekać i rozłożyć na cieście.
4.Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami, startym serem i polać ketchupem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.
Komentarze