Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami

5 (188 ocen)

Pizza dla osób lubiących kapary i smakowe wyzwania kulinarne.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej,
    2 dag drożdży,
    2 łyżki oleju,
    łyżeczka soli,
    85 ml letniej wody.

    Farsz:
    2 łyżki kaparów,
    5 dag świeżego boczku,
    1/2 pomidora,
    1/2 czerwonej papryki,
    8 dag sera, ketchup,
    przecier pomidorowy,
    4 suszone pomidory,
    ząbek czosnku,
    bazylia,
    oregano.
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać je z 70 ml letniej wody i zasypać mąką. Odstawić na 10 min.
  • 2. Po tym czasie dolać olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną formę do pizzy.
  • 3. Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek drobno posiekać i rozłożyć na cieście.
  • 4. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami, startym serem i polać ketchupem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować