Wyluzowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Luzować kurczaka wg instrukcji np : https://www.youtube.com/watch?v=Z_F5hvCeveo
2.Z podanych składników przygotować marynatę, którą dokładnie obtaczamy całego kurczaka. Mięso odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
3.Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku.
4.Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka napychamy farszem oraz żółtym serem. Za pomocą sznurka związujemy go tak aby farsz nie wypływał na zewnątrz.
5.Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st przez ok 1,5 godziny ( w zależności od wagi kurczaka). Pieczemy z funkcją termoobiegu.
Wyluzowany kurczak idealnie sprawdza się na obiad, ale także doskonale smakuje na zimno. Smacznego!
Komentarze