Wykwintny pasztet z królika ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z królika oraz boczek gotujemy do miękkości razem z przyprawami i grzybami, pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę i warzywa oraz dusimy razem aż wszystkie składniki będą miękkie.
2.Mięso studzimy, następnie oddzielamy od kości.
3.Wszystkie ugotowane produkty przepuszczamy co najmniej dwa razy przez maszynkę do mięsa.
4.Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oliwie, a następnie przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy do otrzymanej już masy.
5.Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajka , wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy na gładką masę.
6.Pasztet wykładamy do formy wysmarowanej masłem i pospanej bułką tartą, wierzch smarujemy białkiem.
7.Pieczemy w temp. 180 °C przez 40 min.
Porady
Warto zmielić składniki kilka razy, nada to delikatności gotowej masie.
Smarując wierzch pasztetu białkiem przed włożeniem do pieca uzyskamy chrupiącą, pięknie zarumienioną skorupkę.
Komentarze