Wykwintny sos tatarski

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Doskonały do jajek, pieczonych mięs na zimno i wędlin. Zawsze robię go trochę więcej, bo moisynowie bardzo go lubią.

Składniki:

  • 1 szklanka gęstego majonezu
    2 ogórki konserwowe
    2-3 łyżki drobno pokrojonych grzybków marynowanych (mogą być pieczarki)
    2 jajka
    1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    1 łyżka kaparów ze słoika
    świeżo starty chrzan (lub ostra musztarda do smaku)
    cukier puder
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Jajko Sosy Sos tatarski

Wykwintny sos tatarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Drobno siekamy. Przekładamy do miseczki.
  • Wykwintny sos tatarski 2. Ogórki i kapary kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy grzybki i szczypiorek. Przekładamy do jajek.
  • 3. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z pozostałymi składnikami, a następnie z majonezem. Doprawiamy do smaku
    cukrem pudrem, solą i czarnym pieprzem.

Porady

● Do majonezu można dodać 2-3 łyżki 30-proc. śmietany lub jogurtu naturalnego. ● Jeśli ktoś nie lubi kwaskowatego smaku kaparów, może z nich zrezygnować, a sos i tak będzie smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować