Wykwintny malinowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blachę o wymiarach podstawy 22x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180st.C około 10 minut. Upieczone ciasto wyjmij i przełóż razem z papierem do foremki keksowej o wymiarach podstawy 8x27cm. Przyciśnij deseczką by ciasto nie wystawało. Przygotuj mus malinowy. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody i przestudź. Połowę malin zmiksuj i połącz z rozpuszczoną galaretką. Pozostałe maliny ułóż na cieście w formie keksowej i zalej tężejącym musem. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki by stężało. Foremkę z ciastem przykryj deseczką i odwróć do góry dnem. Najpierw zdejmij formę, a następnie papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej polewą czekoladową.
Komentarze