Wykwintny królewiec

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dopiero zaczynam moją kulinarną przygodę.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    ● 2 jajka
    ● 3 szkl. mąki
    ● 1/2 łyżki proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżki sody
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● 3 łyżki ciepłego miodu
    ● łyżka kwaśnej śmietany
    Biszkopt: 5 jajek
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● łyżka mąki ziemniacz.
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● łyżka octu winnego
    Krem: 1,5 l mleka
    ● 3 budynie czekoladowe
    ● 2 galaretki wiśniowe
    ● 4 łyżki cukru
    Oraz:
    ● 2 gorzkie czekolady i 7 łyżek mleka na polewę
    ● bakalie i wiórki ko
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wykwintny królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miodowe
    zagniatamy. Pieczemy
    2 placki (blacha 28x40 cm) ok.
    20 minut w 200 °C. Biszkopt:
    białka ubijamy z cukrem nasztywną pianę. Dodajemy żółtka
    wymieszane z octem. Chwilę
    ubijamy. Mieszamy z mąkami
    i proszkiem. Pieczemy
    (blacha 28x40 cm) ok. 25 minut
    w 180 °C.
  • 2. Krem: budyń gotujemy na
    mleku z cukrem. Mieszamy
    z galaretkami. Gorącym kremem
    przekładamy placki, tak
    by biszkopt był w środku.
  • 3. Czekoladę roztapiamy z mlekiem
    w kąpieli wodnej. Smarujemy
    ciasto. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować