Wykwintne pączki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Od kilku dni chodziły za mną pączki ... ale jakieś inne ...i tak też wymyśliłam, pączki wykwintne, nadziewane warzywnym farszem.Dodatek sera podkreśla i wzbogaca ich smak.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    50 g drożdży
    0,5 szklanki cukru
    1 jajko
    5 żółtek
    1 szklanka mleka
    150g margaryny
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka ziół
    3 łyżki rumu
    szczypta soli
    szczypta pieprzu czarnego
    FARSZ:
    1 opakowanie serka sałatkowego Turek ISLOS
    2 pomidory
    1 cebula czerwona
    1 papryka czerwona i żółta
    ser żółty w plasterkach do smaku
    2 rzodkiewki
    oliwki czarne
    do smaku pietruszka zielona
    do smaku koperek
    olej rzepakowy ok 1,5-2 litry
    ziemniak surowy obrany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wykwintne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykwintne pączusie 1. Składniki na farsz pokroić. Oliwki w plasterki, pietruszkę oraz koperek posiekać a pozostałe składniki w kosteczkę i doprawić do smaku. Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, zioła, paprykę czerwoną słodką mieloną oraz rozczyn, masę jajeczną i pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy kawałek sera żółtego a następnie nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Olej rzepakowy rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka surowego i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe, by ociekły z tłuszczu. Smacznego !!

Porady

Idealnie smakują z sosem jogurtowym, czosnkowym czy musztardowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować