Wykwintne ciasto z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i oba cukry. Zagotowujemy.
Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksując, dodajemy po żółtku.
2.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto dzielimy
na pół. Do jednej części dodajemy kakao.
3.Formę (24x35 cm) wykładamy pergaminem. Wkładamy najpierw jasne, potem
ciemne ciasto. Posypujemy połową jagód. Pieczemy 45 minut w 180 °C.
4.Pianka: galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Wykładamy na ciasto. Posypujemy resztą jagód. Schładzamy.
Komentarze