Wykwintne ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto jabłkowe :
drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.Margarynę posiekać z maka,dodać żółtka,śmietanę oraz rozrzedzone drożdże.Zarobić ciasto i podzielić na dwie części .
Jedna część ciasta wyłożyć na blaszkę 30x25,rozprowadzić starte na tarce o grubych oczkach jabłka ,posypać cynamonem i bułka tartą.przykryć drugim ciastem i upiec w tem.180 ok 50 minut.
Biszkopt orzechowy
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia ,na koniec dodać orzechy i bułkę tartą ,lekko wymieszać .
Wylać na blaszke 30x25,piec ok 30 minut w tem.180
Masa
Z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń i wystudzić
Margarynę utrzeć na puszysta masie i po woli dodawać budyń cały czas ucierając.
Komentarze