Wykwintne ciasto czekoladowe

4.5 (199 ocen)

  • 10 min

Tylko dla prawdziwych czekoholików

  • 10 min

Składniki:

  • Proporcje podane są na 2 keksówki takie ok 25 cm długości:Ciasto: 400g masła 4 tabliczek dobrej gorzkiej czekolady (wystarczy taka max 60% kakao) 3 łyżki wody 20 dkg cukru- wszystko roztopić w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Gdy powstanie nam jednolita gładka masa zdejmujemy znad pary dodajemy 3 żółtka i 6 łyżek mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.Wkładamy ciasto do przygotowanych keksówek i pieczemy ok 50 min w 200 st ( ważny jest piekarnik u mnie np po 40 min skręciłam temp do 180 st) Raczej nie pieczemy dłużej.Ciasto wyjmujemy i studzimy ok 20 min w foremkach a potem 2 godz na kratce. Kiedy wystygnie przygotowujemy polewę. Na patelni rozpuszczamy ok 8 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego (lepiej kwaśny) i smarujemy wierzch i boki ciasta. Kiedy lekko zastygnie oblewamy polewą przygotowaną z 1 rozpuszczonej czekolady z 4 łyżkami śmietany 30%.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wykwintne ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proporcje podane są na 2 keksówki takie ok 25 cm długości:Ciasto: 400g masła 4 tabliczek dobrej gorzkiej czekolady (wystarczy taka max 60% kakao) 3 łyżki wody 20 dkg cukru- wszystko roztopić w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Gdy powstanie nam jednolita gładka masa zdejmujemy znad pary dodajemy 3 żółtka i 6 łyżek mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.Wkładamy ciasto do przygotowanych keksówek i pieczemy ok 50 min w 200 st ( ważny jest piekarnik u mnie np po 40 min skręciłam temp do 180 st) Raczej nie pieczemy dłużej.Ciasto wyjmujemy i studzimy ok 20 min w foremkach a potem 2 godz na kratce. Kiedy wystygnie przygotowujemy polewę. Na patelni rozpuszczamy ok 8 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego (lepiej kwaśny) i smarujemy wierzch i boki ciasta. Kiedy lekko zastygnie oblewamy polewą przygotowaną z 1 rozpuszczonej czekolady z 4 łyżkami śmietany 30%.

Porady

Ciasto jest najlepsze gdy schłodzimy je w lodówce i wyjmiemy 10 min przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować