Wykwintna przystawka - tatar z łososia

4.5 (142 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miłośnikom łososia ta przystawka z pewnością zasmakuje. Do tego pyszne, warzywne dodatki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś (świeży, filet): 400 gramów
    - łosoś (wędzony): 200 gramów
    - żółtka (przepiórcze): 4 sztuki
    - sos sojowy: 3 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - cytryna: 1 sztuka
    - pieprz (kolorowy, świeżo mielony): 2 szczypty
    - cebula (czerwona): 1 sztuka
    - kapary: 3 łyżki
    - koperek (świeży): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar Dodatki Przekąski

Wykwintna przystawka - tatar z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tatar z łososia 1. Po pierwsze - ryba musi być świeżutka, z pewnego źródła. Filet należy opłukać, osuszyć, pokroić bardzo ostrym nożem na drobniutką kosteczkę (nie mielić!), wszelkie tłuste kawałki, brązowe mięso i ewentualne ości usunąć. Łososia wędzonego również drobno pokroić. Włożyć do miski, wymieszać. Doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i pieprzem. Dodać łyżkę kaparków. Tatar wykładać na talerze (podane składniki wystarczają na 4 osoby), na środek każdego kłaść delikatnie łyżeczką żółtko przepiórcze. Tatar udekorować koperkiem, cząstką cytryny (lub limonki), ogóreczkiem konserwowym - dowolnie. Podawać od razu z dodatkami: drobno posiekaną cebulką, kaparkami, ogórkiem konserwowym. Można przyprawić sosem sojowym, wcisnąć cytrynkę, posypać pieprzem czy koperkiem. Przystawka idealna na przyjęcie, imprezę
    . Tatara nie trzeba mocno solić. Wędzony łosoś jest słony, tak samo sos sojowy i kapary.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować