Szpinak i granat nie tylko ślicznie komponują się kolorystycznie, ale tez smakowo. Do tego pikantne, złociste udka i mamy pyszne danie. Idealnym dodatkiem do takiego mięska jest ryż.
Składniki:
Składniki na 3 duże porcje:
• 3 duże udka z kurczaka (u mnie każde po ok 300 gram)
• 250 gram szpinaku,
• ok 60 gram sera feta,
• 1 owoc granatu,
• olej,
• ok 2,5 łyżeczki majeranku,
• papryka słodka do smaku,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• 0,5 łyżeczki kurkumy,
• natka pietruszki do dekoracji.
Wybuchowe udka na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i osuszamy. W misce łączymy olej z przyprawami (majeranek, sól, pieprz papryka, kurkuma).
Gotowe udka nacieramy mieszaniną przypraw i przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy pokrywą lub folią spożywczą. Pieczemy je do miękkości około 1 godzimy. w trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wytworzonym sokiem.
2.Między czasie w granatu wyjmujemy pestki. Gdy pieczenie dobiega końca przygotowujemy szpinak.
3.Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu jak stracą na swojej objętości. Pod koniec dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser feta. Całość chwilkę razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy szpinak wykładamy na półmisek. Na zieloną „kołderkę” wykładamy upieczone udka. Całość posypujemy dość sporą ilością pestek granatu. Podajemy.
Komentarze