Przepyszne wspomnienie z lat dzieciństwa. Ciasto babkowe połączone z dżemem i mlekiem. Samo w sobie już jest lekko wilgotne,a przełożone bitą śmietaną, wprost rozpływa się w ustach.
2 godz.
Składniki:
Wuzetka z dżemem i bitą śmietaną
SKŁADNIKI:(blaszka 20 x 20 cm ; czas przygotowania 10 minut + czas pieczenia 55 minut)
3 jajka
200 g cukru
125 ml oleju
250 g mąki
2 łyżki kakao
14 łyżek mleka
200 g dżemu np. śliwkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy
szczypta soli
1 plaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki kwasku
PONCZ:
125 ml wody
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki gotować do momentu rozpuszczenia się cukru(nie mieszamy)
ŚMIETANA:
500 ml zimnej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
Wuzetka z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Jajka zmiksować w misce z cukrem i solą na puszysty krem kogel-mogel.
Dodać olej, połączyć z jajkami.
Do dżemu dolać kakao i mleko, dokładnie wymieszać.
Wlać całość do jajek i krótko zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z sodą oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut.
Upieczony wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
2.Przygotować poncz. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
Zimny biszkopt wyrównać , przekroić na pół.
Nasączyć ponczem, można posmarować dodatkowo delikatnie dżemem.
3.Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Zimną śmietanę z cukrem pudrem delikatnie miksujemy, uważając aby nie przebić. Do prawie ubitej, dolać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Przełożyć biszkopt bitą śmietaną, zostawiając 3-4 łyżki do dekoracji na rozetki.
4.Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Posmarować wierzch wuzetki. Pozostawić do zastygnięcia.
Udekorować rozetkami ze śmietany.
Smacznego;)
5.Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
http://www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Komentarze