Wuzetka bananowa

4.5 (148 ocen)

Jedno z moich ulubionych klasycznych ciast w trochę zmodyfikowanej wersji z dodatkiem bananów :)

Składniki:

  • ciasto:

    300 g mąki tortowej
    240 g cukru pudru
    10 łyżek oleju
    10 łyżek zimnej wody
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    3 łyżki kakao
    łyżka ekstraktu bananowego

    banany:

    2 banany
    80 g gorzkiej czekolady

    śmietanka:

    1 l śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody

    polewa:

    pół margaryny
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Wuzetka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy ciasto.

    Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

    Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

    Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").
  • 2. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym przekrawamy na 2 części.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę bananami.

    Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder.

    Gdy będzie już sztywna delikatnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy, delikatnie ale dosyć szybko aby nie zrobiły się grudki.
  • 3. Na jednym kawałku ciasta rozsmarowujemy banany w czekoladzie.

    Przykrywamy to grubą wartwą bitej śmietany (zostawiamy 3-4 łyżki do ozdoby).

    Przykrywamy drugą warstwą ciasta i odstawiamy do lodówki.
  • 4. W tym czasie robimy polewę.

    W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

    Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

    Pokrywamy polewą górę ciasta i odstawiamy do schłodzenia.
  • Wuzetka bananowa 5. Gdy polewa się zastygnie ozdabiamy ciasto resztą bitej śmietany.

    Odstawiamy na całą noc do lodówki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować