1.Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 4 łyżki gorącej wody i wszystko razem mieszamy. wsypujemy 100g cukru i ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę( masa wyraźnie zmieni konsystencję i stanie się kremowa i jasna ). W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, a dopiero na to przesiewamy mąkę i kakao a także proszek do pieczenia.Wszystko razem dokładnie lecz ostrożnie mieszamy ( można ręką! ). Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w temp. 170 stopni, przez ok 30-30 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i przekrawamy na pół.
2.Krem.
Litr śmietany ubijamy mikserem wraz ze smiatan-fixem. Do ubitej śmietanki dosypujemy cukier puder.
3.Polewa czekoladowa.
Do miski wlewamy 100-120 ml śmietany. Do tego dodajemy połamaną w kostki czekoladę (gorzką i białą). Miskę stawiamy na kąpieli wodnej i mieszamy aż czekolada w całości się rozpuści. Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać dwie łyżki wody.
4.Składanie.
Na spód biszkoptu wykładamy ubitą śmietankę i przykrywamy drugim biszkoptem i wylewamy wystudzoną polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
Komentarze