Wrapy po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawę pierwszy raz spróbowałem na wakacjach, miłe wspomnienia;-)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 wrapy
    500g mięsa mielonego
    400g pomidorów krojonych (puszka)
    2 mniejsze cebule
    3 ząbki czosnku
    ½ puszki kukurydzy
    puszka fasoli czerwonej
    1 papryczka piri piri
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    4 plastry sera żółtego
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki oleju

    8 listków sałaty
    8 plastrów ściętej cebuli
    8 plastrów pomidora
    4 łyżek jogurtu greckiego


Wrapy po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku kroimy drobno czosnek i podsmażamy na malutkim ogniu do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Podsmażamy razem aż się zeszkli. W dalszej kolejności dodajemy mięso mielone, następnie dodajemy fasolę wraz z kukurydzą, łyżką koncentratu wraz z pomidorami z puszki. Gotujemy wszystkie składniki na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy pokrojone papryczki piri piri (razem z nasionami, wtedy one dodają daniu pikanterii;-) ) Po zakończeniu gotowania wrapy ogrzewamy na patelni na bardzo wolnym ogniu (ok. 2 min. na każdą stronę). Następnie wrapa przekładamy na talerz, na jednej połowie układamy 2 listka sałaty, na to kładziemy wcześniej przygotowaną potrawę, ok.3-4 łyżek, na to kładziemy plastry pomidora, cebuli, plasterek sera żółtego i na koniec łyżkę dla złagodzenia smaku jogurtu greckiego. Życzę smacznego :-)

Porady

Aby danie nie było za bardzo pikantne wystarczy jedna papryczka piri piri.

Komentarze

Podobne przepisy