wrocławska zupa chlebowa

5 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W dzisiejszych czasach zupa chlebowa nie jest zbyt popularna, ale podobno było to jedno z popularniejszych dań w okresie międzywojennym na Dolnym Śląsku.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerstwy chleb - kromki: 100 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - żółtko: 1 sztuka
    - rozmaryn gałązka: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 litra
    - czosnek (drobno posiekane ząbki): 1 ząbek
    - białe wino wytrawne: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo Chleb

Wrocławska zupa chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlać mleko, dodać czosnek i gałązkę rozmarynu oraz połamane kromki czerstwego chleba. Zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć gałązkę rozmarynu, a następnie zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do zupy masło, a następnie zupę rozprowadzić żółtkiem. Dosmaczyć solą i białym pieprzem. Jeśli macie ochotę to tuż przed podaniem można dodać do zupy chlust białego, wytrawnego wina. Podawać natychmiast po zrobieniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować