Wszystkie odcienie zieleni

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zainspirowana tematem jednego z konkursów, w których biorę udział, postanowiłam zrobić sałatkę z tego wszystkiego co akurat zielonego miałam w domu. Wyszła zadowalająco, także serdecznie polecam.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA:
    - brokuły: 300 gramów
    - pistacje niesolone: 50 gramów
    - szparagi zielone: 6 sztuk
    - sałata "dębowa": 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - dymka: 1 sztuka
    - avocado: 1 sztuka
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    - pieprz kolorowy: 0.5 łyżeczki
    SOS PESTO:
    - parmezan , starty: 50 gramów
    - jogurt naturalny: 4 łyżki
    - majonez: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - bazylia, listki: 0.5 pęczka
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    - pieprz kolorowy: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wszystkie odcienie zieleni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części. Odstawić.
  • Wszystkie odcienie zieleni 2. Avocado obrać ze skórki, pokroić na paski i dołożyć do sałaty.
  • 3. Szparagi ugotować na parze.
  • Wszystkie odcienie zieleni 4. Dymkę i cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na patelni. W razie potrzeby podlewać wodą. Po chwili, dodać brokułowe różyczki i dolać ok 200 ml wody, aby utworzyła się para. Warzywa gotować tak długo aż wyparuje cała woda. Na koniec dodać przekrojone na pół szparagi oraz doprawić do smaku.
  • 5. Całość odstawić aby ostygła, a w międzyczasie przygotować sos.
  • Wszystkie odcienie zieleni 6. Przygotowanie sosu:
    W blenderze, na jednolitą masę zmiksować bazylię i oliwę. Dodać pozostałe składniki sosu i bardzo dobrze wymieszać.
  • 7. Wcześniej przygotowane warzywa położyć na sałacie, posypać pistacjami i polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować