Zainspirowana tematem jednego z konkursów, w których biorę udział, postanowiłam zrobić sałatkę z tego wszystkiego co akurat zielonego miałam w domu. Wyszła zadowalająco, także serdecznie polecam.
Wszystkie odcienie zieleni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części. Odstawić.
2.Avocado obrać ze skórki, pokroić na paski i dołożyć do sałaty.
3.Szparagi ugotować na parze.
4.Dymkę i cukinię pokroić w talarki i podsmażyć na patelni. W razie potrzeby podlewać wodą. Po chwili, dodać brokułowe różyczki i dolać ok 200 ml wody, aby utworzyła się para. Warzywa gotować tak długo aż wyparuje cała woda. Na koniec dodać przekrojone na pół szparagi oraz doprawić do smaku.
5.Całość odstawić aby ostygła, a w międzyczasie przygotować sos.
6.Przygotowanie sosu:
W blenderze, na jednolitą masę zmiksować bazylię i oliwę. Dodać pozostałe składniki sosu i bardzo dobrze wymieszać.
7.Wcześniej przygotowane warzywa położyć na sałacie, posypać pistacjami i polać sosem.
Komentarze