Wstążki z pietruszkowym pesto i piersią z kurczaka

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Pomysł na szybki obiad lub niespodziewaną wizytę znajomych. Makaron z aromatycznym pesto z pietruszki i kurczakiem idealny nie tylko na wiosnę.

  • 30 min

Składniki:

  • Pesto:
    2 duże pęczki natki z pietruszki
    2 ząbki czosnku
    Sok z 1 cytryny
    ½ szklanki łuskanego słonecznika
    ¼ szklanki oliwy
    Sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    400 g makaronu wstążki
    1 podwójna pierś z kurczaka
    oliwa do smażenia mięsa

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wstążki z pietruszkowym pesto i piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę na makaron.
    Na suchej patelni prażymy słonecznik. Powinien się lekko zarumienić (będzie ładnie pachnieć) i przesypujemy na talerz aby ostygł.
  • pierś pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem 2. Pierś myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
    Smażymy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wkładamy makaron i i gotujemy al dente.
  • pietruszkę wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek i sok z cytryny 4. Przygotowujemy pesto.
    Pietruszkę płuczemy i obcinamy dolną część gałązek. Wkładamy do wysokiego naczynia.
    Dodajemy obrany i pokrojony w mniejsze kawałki czosnek, sok z cytryny.
  • wsypujemy podprażony słonecznik i wlewamy oliwę 5. Następnie wsypujemy słonecznik i wlewamy oliwę.
  • składniki dokładnie blendujemy 6. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • ugotowany makaron przekładamy na patelnię z mięsem i dodajemy pesto 7. Odlewamy makaron ale nie przelewamy go zimną wodą!
    Przekładamy go na patelnię z usmażonym mięsem i dodajemy pesto.
    Całość mieszamy lekko podgrzewając.
  • makaron podajemy od razu po przygotowaniu, smacznego :) 8. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego .

Porady

Makaron można podgrzać i zjeść np drugiego dnia, warto wtedy go lekko podlać wodą i podgrzać na patelni. Jednak najsmaczniejszy jest świeżo po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować