Wstążki z cukinią i serem pleśniowym.

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Cukinię mogłabym jeść pod każdą postacią. Ale z serem pleśniowym smakuje mi najbardziej.

  • 20 min

Składniki:

  • ok. 20 dag makaronu wstążki
    młoda cukinia
    duża cebula
    10 dag niebieskiego sera pleśniowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy do smażenia
    sól
    pieprz
    ew. ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wstążki z cukinią i serem pleśniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w ok. 1-cm plastry.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie rozdzielamy warstwy Czosnek obieramy i siekamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek ok. 1 minuty (nie może się przypalić, bo będzie gorzki), wyjmujemy. Następnie wkładamy cukinię i podsmażamy z obu stron na rumiano. Dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy ok. 10 minut.
    Do warzyw dodajemy ser pleśniowy krojony w kawałki, czekamy chwilę aż zmięknie, mieszamy, próbujemy. Odsączony ciepły makaron wykładamy na patelnie i mieszamy z warzywami. Natychmiast podajemy na podgrzane talerze.
  • 4. Ser kroimy w kawałki. Mieszamy z warzywami i dusimy ok. 3 minut (aż ser będzie miękki). Dodajemy ciepły makaron i mieszamy z warzywami i serem. Doprawiamy.

Porady

Potrawę solimy ostrożnie, dopiero po dodaniu sera, który jest słony i być może dla niektórych dodatkowe solenie w ogóle nie będzie potrzebne. Ser pleśniowy najlepiej zamrozić przed krojeniem i kroić obieraczką do warzyw. Wtedy plastry będą cienkie i doskonale rozpuszczą się w potrawie. Potrawę najlepiej podawać na podgrzanych talerzach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować