Wspomnienie z Wenecji czyli tosty z serem pleśniowym i prosciutto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie tosty jadłam jakiś czas temu będąc w Wenecji, smakowały wybornie, więc postanowiłam zrobić je dla całej rodziny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • dowolny ser pleśniowy ( najlepiej taki który się rozpuści)
    kilka kromek chleba tostowego
    kilka plastrów prosciutto ( szynki parmeńskiej )
    masło do smarowania
    olej
    bułka tarta
    jajko

Wspomnienie z wenecji czyli tosty z serem pleśniowym i prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z chleba odkrawamy skórkę. Każdą kromkę smarujemy cienko masłem, ser kroimy w małe kawałki. Każdy kawałek owijamy plastrem szynki, układamy na kromce chleba, przykrywamy drugą i lekko dociskamy. Przed smażeniem tosty wkładamy do lodówki na 1h aby lekko stężały . Po tym czasie każdy tost moczymy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Porady

Dobrze jest poczekać tę godzinkę aż tosty stężeją, smażą się one wtedy dużo lepiej

Komentarze

Podobne przepisy