Takie tosty jadłam jakiś czas temu będąc w Wenecji, smakowały wybornie, więc postanowiłam zrobić je dla całej rodziny
1 godz. 30 min
Składniki:
dowolny ser pleśniowy ( najlepiej taki który się rozpuści)
kilka kromek chleba tostowego
kilka plastrów prosciutto ( szynki parmeńskiej )
masło do smarowania
olej
bułka tarta
jajko
Wspomnienie z wenecji czyli tosty z serem pleśniowym i prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z chleba odkrawamy skórkę. Każdą kromkę smarujemy cienko masłem, ser kroimy w małe kawałki. Każdy kawałek owijamy plastrem szynki, układamy na kromce chleba, przykrywamy drugą i lekko dociskamy. Przed smażeniem tosty wkładamy do lodówki na 1h aby lekko stężały . Po tym czasie każdy tost moczymy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Porady
Dobrze jest poczekać tę godzinkę aż tosty stężeją, smażą się one wtedy dużo lepiej
Komentarze