Znakomity sernik bez mąki, delikatny i prawdziwie serowy.
3 godz. 20 min
Składniki:
spód:
300 g rozgniecionych na miazgę ciasteczek maślanych
120 g roztopionego masła
sernik:
1,2 kg sera sernikowego naturalnego (tę ilość można rozdzielić pomiędzy taki ser a ser kremowy kanapkowy o nieco bardziej klejącej konsystencji w proporcji 1:1, można też robić mieszanki z dobrze zmielonym twarogiem, najważniejsze by ser był naturalny i kremowy)
250 g cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
6 jajek
400 g gęstej kwaśnej śmietany (minimum 22%)
Polewa:
50 g białej czekolady
3 łyżki masła orzechowego
50 g masła
Wspaniały sernik amerykański bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, wylepiamy dno blaszki, (25 cm średnicy). Spód z ciasteczek wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ser mieszamy łyżką w misce, można troszkę pomagać sobie mikserem, na najniższych obrotach.
Dosypujemy przesiany cukier puder, następnie dodajemy śmietanę. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Wbijamy po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 180-200 minut.
Studzimy nie otwierając piekarnika kilka godzin( sernik na pewno nie opadnie).
Składniki polewy łączymy w rondelku, podgrzewamy, aż powstanie jednolita polewa. Wystudzony sernik polewamy polewą orzechową i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Komentarze