Włoskie paluchy z ciasta francuskiego

4.05 (276 ocen)

Te włoskie paluchy smakują jak pizza. Są smaczne a do tego szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    100g wędzonej szynki
    150g żółtego sera
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.05 (276 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Włoskie paluchy z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem.
    .
  • 2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę.
  • 3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować