Włoskie ciasto jogurtowe ciambella

4.49 (159 ocen)

  • 60 min

Pyszna i prosta jogurtowa włoska babka w kształcie wieńca z nuta cytrynową. Przepis zaczerpnięty od Nigelii Lawson z programu Nigelissima

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 kubek jogurtu naturalnego 150 g
    1,5 kubeczka cukru pudru 200 g
    1 kubeczek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 150 g
    1 kubeczek mąki pszennej 150 g
    1 kubeczek oleju roślinnego (odmierzonego w kubku po jogurcie) 150 ml
    Skórka z cytryny
    2 łyżeczki ekstraktu wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia choć w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Włoskie ciasto jogurtowe ciambella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciambella 1. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem dodajemy jogurt naturalny, miksujemy oraz dodajemy kubek oleju roślinnego, następnie jednej i przesiewamy mąki ciągle miksujemy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, 1 łyżeczkę wanilii, mieszamy łopatką. Ciasto jest dość gęste i pachnące. W oryginalnym przepisie nie dodajemy żadnego środka spulchniającego tylko pianę którą spokojnie i delikatnie mieszamy z ciastem, ja jednak dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (przed dodaniem białka)
    Przygotowałam blaszkę okrągłą z dziurką posmarowaną masłem, którą wypełniłam ciastem jeżeli nie mamy takiej formy wstawmy do tortownicy puszkę lub szklankę z wodą. . Piec ok 40-45 min w 180 °C Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem, który powinien być suchy.
    Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować