Pyszna i prosta jogurtowa włoska babka w kształcie wieńca z nuta cytrynową. Przepis zaczerpnięty od Nigelii Lawson z programu Nigelissima
60 min
Składniki:
3 jajka
1 kubek jogurtu naturalnego 150 g
1,5 kubeczka cukru pudru 200 g
1 kubeczek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 150 g
1 kubeczek mąki pszennej 150 g
1 kubeczek oleju roślinnego (odmierzonego w kubku po jogurcie) 150 ml
Skórka z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia choć w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle
Cukier puder
Włoskie ciasto jogurtowe ciambella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, żółtka ucieramy z cukrem dodajemy jogurt naturalny, miksujemy oraz dodajemy kubek oleju roślinnego, następnie jednej i przesiewamy mąki ciągle miksujemy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, 1 łyżeczkę wanilii, mieszamy łopatką. Ciasto jest dość gęste i pachnące. W oryginalnym przepisie nie dodajemy żadnego środka spulchniającego tylko pianę którą spokojnie i delikatnie mieszamy z ciastem, ja jednak dodałam 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (przed dodaniem białka)
Przygotowałam blaszkę okrągłą z dziurką posmarowaną masłem, którą wypełniłam ciastem jeżeli nie mamy takiej formy wstawmy do tortownicy puszkę lub szklankę z wodą. . Piec ok 40-45 min w 180 °C Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem, który powinien być suchy.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Komentarze