Włoskie ciasto gruszkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis pochodzi z książki kuchnia włoska-klasyczne i nowoczesne dania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 gruszki obrane ze skóry i bez gniazd nasiennych lub z zalewy
    margaryna do natłuszczenia formy
    2 łyżki wody
    200 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g brązowego cukru
    4 łyżki mleka
    5 łyżek miodu
    2 łyżeczki cynamonu
    2 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Włoskie ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hg4bhm 1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm natłuścić , brzegi wyłożyć papierem do pieczenia. 1 gruszkę zmiksować z odrobiną wody i przełożyć do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać zmiksowaną gruszkę, cukier, miód, mleko i cynamon, wszystko razem zmiksować. Dwie kolejne gruszki pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Ostatnią gruszkę odłożyć na bok. Białko ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Ostatnią gruszkę pokroić wzdłuż na plasterki i ułożyć je na spodzie formy. Ciasto przełożyć do formy i piec w 150 stopniach około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika i 10 minut studzić w formie. Wyłożyć na kratkę kuchenną, pokropić miodem i zostawić do ostygnięcia.

Porady

Ja w swoim cieście użyłam gruszek z zalewy, doskonale smakują .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować