Przepis pochodzi z książki kuchnia włoska-klasyczne i nowoczesne dania.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 gruszki obrane ze skóry i bez gniazd nasiennych lub z zalewy
margaryna do natłuszczenia formy
2 łyżki wody
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru
4 łyżki mleka
5 łyżek miodu
2 łyżeczki cynamonu
2 białka
Włoskie ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 20 cm natłuścić , brzegi wyłożyć papierem do pieczenia. 1 gruszkę zmiksować z odrobiną wody i przełożyć do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać zmiksowaną gruszkę, cukier, miód, mleko i cynamon, wszystko razem zmiksować. Dwie kolejne gruszki pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Ostatnią gruszkę odłożyć na bok. Białko ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Ostatnią gruszkę pokroić wzdłuż na plasterki i ułożyć je na spodzie formy. Ciasto przełożyć do formy i piec w 150 stopniach około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika i 10 minut studzić w formie. Wyłożyć na kratkę kuchenną, pokropić miodem i zostawić do ostygnięcia.
Porady
Ja w swoim cieście użyłam gruszek z zalewy, doskonale smakują .
Komentarze