WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE - GOŁĘBICA (COLOMBA)

4.48 (188 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Tradycyjne Włoskie ciasto wielkanocne w kształcie gołębicy. Choć większość osób kupuje gotowy wypiek jest też sporo takich, które co roku robi je samodzielnie. Ja zaliczam się do tych ostatnich ;)

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Ilość ciasta na formę o pojemności 750 g

    na rozczyn:
    10 g drożdży
    30 g letniej wody
    50 g mąki
    1 łyżeczka cukru

    na 1-sze ciasto:
    200 g mąki
    1 średnie jajko
    50 g masła
    55 g mleka
    100 g drobnego cukru
    2 g soli
    skórka z 1 pomarańczy
    skórka z 1 cytryny
    laska vanilii


    na 2-gie ciasto:
    50 g mąki
    1 średnie jajko
    75 g masła
    40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie można zastąpić rodzynkami)
    40 g rodzynek
    sok z 1 pomarańczy
    12 g rumu

    na bezę migdałową:
    2 białka
    80 g zmiksowanych na mąkę migdałów
    80 g cukru pudru

    dodatkowo:
    50 g migdałów w calości ze skórką
    cukier granulowany (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Włoskie ciasto wielkanocne - gołębica (colomba) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać rozczyn. W wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru, dodać mąkę i wyrabiając uformować kulkę. Włożyć do miski, przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz., musi podwoić objętość).
  • 2. Pierwsze ciasto.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, sól, jajko, ziarenka z vanilii, startą skórkę z cytryny i pomarańczy (bez białej części- jest gorzka!). Wymieszać. Teraz wyrabiając ręką lub mikserem planetarnym (hakiem) dodawać stopniowo letnie mleko. Następnie dodawać po kawałeczku masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji. Ciasto włożyć do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (przez ok. 1,5 godz.)
  • 3. W międzyczasie namoczyć kandyzowaną skórkę pomarańczy i rodzynki w soku pomarańczowym.
  • 4. Drugie ciasto.
    Do wyrośnietego ciasta dodać przesianą mąkę, jajko i rum. Wyrabiać ręką lub hakiem. Gdy składniki się połączą dodawać po kawałeczku masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji.
  • 5. Teraz macie 2 możliwości postępowania.

    I. Jeśli dysponujecie czasem przełożyc ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią i włożyc do lodówki na ok. 12 godz. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, ogrzać do temperatury pokojoweji dodać
    kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki, a następnie dokładnie połączyć z ciastem.

    II. Jeśli nie dysponujecie czasem należy dodać od razu odciśnietą kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki, a następnie dokładnie połączyć z ciastem.
  • 6. Uformować ciasto i wyłożyć do foremki (u mnie papierowa woskowana, jeśli użyjecie innej formy należy wyścilić ją papierem do pieczenia).Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 7. Przygotować bezę migdałową.
    Ubić białka, dodawać stopniowo cukier puder i mąkę migdałową. Beza powinna mieć dość gęstą konsystencję, taką, żeby w trakcie smarowania nie spływała zbytnio z ciasta.
  • 8. Wyrośnięte ciasto posmarować bezą. Poukładać migdały i posypać granulowanym cukrem.
  • 9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 50 min., następnie przykryjcie wierzch folia aluminiową i pieczcie przez kolejne 10 min.. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z ulubionymi powidłami!
    Buon Appetito!

Porady

Miejscem o idealnej temperaturze do wyrastania drożdzowego ciasta jest wyłączony piekarnik z zapalonym światłe. Jeśli nie macie mozliwości zakupu formy w kształcie gołębicy, ciasto mozna przygotować w okrągłej lub podłóżnej babkowej foremce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować