Włoskie ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparzamy, obieramy.
Podsmażamy 5 minut na
patelni lub w piekarniku.
2.Żółtka ubijamy z cukrami
mikserem. Białka ubijamy na
pianę, mieszamy z żółtkami.
3.Mąkę przesiewamy, mieszamy
z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masę
jajeczną. Wyrabiamy. Jeśli
ciasto jest za gęste, dodajemy
ok. 2-3 łyżek wody.
4.Migdały przekrawamy na
pół, mieszamy z ciastem.
Formujemy wałeczki o długości
5 cm i grubości 2-3 cm
(z tej porcji wychodzi ich 8).
Wałeczki wykładamy na blachę
posmarowaną masłem
(możemy ją wyłożyć papierem
do pieczenia).
5.Piekarnik rozgrzewamy do
temp. 180 °C. Ciastka pieczemy
ok. 20 minut. Wyjmujemy
i ostrym nożem kroimy
na ok. 1-cm grubości kromeczki.
Temperaturę zmniejszamy
do 150 °C. Blachę
ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Ostudzone
ciastka przechowujemy
w szczelnie zamkniętych
pojemnikach.
Komentarze