Włoskie bułeczki czosnkowe

4.49 (167 ocen)

Malutkie, aromatyczne bułeczki na dwa kęsy. Nie potrzeba do nich nic więcej oprócz masła.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na około 15-16 sztuk:
    250 g mąki pszennej tortowej
    15 g świeżych drożdży
    około 150 ml mleka
    1 łyżeczka miodu
    1/2 łyżeczki soli
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka suszonej bazylii
    łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżka oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Włoskie bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać miód i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wyrośnięte drożdże.
  • 3. Najpierw wymieszać łyżką dodając stopniowo pozostałe mleko – cała mąka powinna się związać z płynem – a następnie dolać olej i zagnieść dłonią.
  • 4. Wyłożyć na deskę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • 5. Po wyrośnięciu przebić, krótko wyrobić i utoczyć kulki o średnicy około 4 cm.
    Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 6. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Drożdże Oregano Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować