Włoski wieniec z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże mieszamy z 1/2 szkl. ciepłej wody, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy. Gdy podwoją objętość, dodajemy resztę składników i ok.
1 szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Farsz: orzechy mieszamy z pokrojonym w plastry czosnkiem i resztą składników.
3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x30 cm. Rozsmarowujemy farsz, zostawiając 1-cm brzegi. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Formujemy
koło i układamy miejscem klejenia do spodu. Wierzch nacinamy w kilku miejscach. Delikatnie rozsuwamy nacięte fragmenty i lekko wywijamy
krawędzie. Wieniec smarujemy mlekiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 °C.
Komentarze