Włoski drożdżowiec z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Warto poświęcić trochę pracy, aby skosztować tego wspaniałego ciasta

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1 szkl. mleka
    10 dag masła
    6 żółtek
    10 dag cukru
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    aromat waniliowy
    szczypta soli
    jajko
    25 dag bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa,
    migdały)

Włoski drożdżowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy. Zalewamy rozkruszone drożdże. Dodajemy po łyżce cukru i mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Włoski drożdżowiec z bakaliami 2. Pozostałą mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą. Żółtka ucieramy z resztą cukru, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz solą. Wlewamy do mąki wraz z rozczynem i mieszamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając letnie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku równym 30 cm. Posypujemy bakaliami (część orzechów odkładamy) i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto wkładamy do keksówki (10x30 cm) i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto wypełni blachę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy