Włoski drożdżowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy. Mleko lekko podgrzewamy. Zalewamy rozkruszone drożdże. Dodajemy po łyżce cukru i mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Pozostałą mąkę pszenną przesiewamy z mąką kukurydzianą. Żółtka ucieramy z resztą cukru, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz solą. Wlewamy do mąki wraz z rozczynem i mieszamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając letnie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o dłuższym boku równym 30 cm. Posypujemy bakaliami (część orzechów odkładamy) i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto wkładamy do keksówki (10x30 cm) i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Gdy ciasto wypełni blachę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Komentarze