Włoska zupa stracciatella z kurczakiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy ok. 2l wody, wrzucamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie kroimy pierś kurczaka na nieduże kawałki, przekładamy do miski, polewamy oliwą i dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, wsypujemy drobno starty parmezan i dokładnie mieszamy widelcem.
2.Kiedy nasz bulion zacznie się gotować wsypujemy makaron i w zależności od jego grubości gotujemy kilka minut, kontrolując jego twardość. Do garnka wrzucamy kurczaka i gotujemy kolejne kilka minut. Na koniec przelewamy jajka wymieszane z parmezanem i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Porady
Makaron powinien być drobny np. orzo, ja użyłem takiego, jaki miałem pod ręką.
Komentarze