1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów na słono
125 g margaryna
75 ml woda
1 łyżka oleju
tłuszcz do wysmarowania blachy
1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
500 g mięso mielone
2 jaja
300 g szpinak mrożony
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżki śmietany
200-230 g ser feta
2 pomidory
sól i pieprz do smaku
1. Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wodę,olej i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok.2-3 min. do połączenia się składników.
Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
2.Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
3.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak. Gdy woda odparuje, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwile wszystko jeszcze podsmażyć i na sam koniec wymieszać szpinak ze śmietaną.
Mięso rozdrobnić na patelni i lekko obsmażyć, zdjąć z ognia, wbić 2 jaja i wymieszać.
4.Na tarte wyłożyć całe mięso mielone, a następnie ułożyć flagę, nakładając najpierw szpinak, ser feta i pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, bądź plasterki.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° bez termoobiegu ok.20-35 min.
Porady
Radzę użyć smarowanej fety i nie dawać jej za grubo bo tarta będzie za słona.
Komentarze