Włoska wyspa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć pół szklanki kawy rozpuszczalnej(mocnej),schłodzić.Dodać do niej 4 łyżeczki brandy..
2.Ubić białka.
3.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać do nich dwa serki mascarpone oraz ubite białka.
4.Krótko moczyć biszkopty w zimnej kawie z brandy.Biszkopty powinny wchłonąć płyn,ale nie być nim całkiem przesiąknięte.
5.W naczyniu ułożyć obok siebie (ciasno na całej powierzchni) namoczone biszkopty,na nie wyłożyć część masy z serka mascarpone,następnie oprószyć tę warstwę kakao.
6.Ponownie (na pierwszej warstwie)ułożyć biszkopty namoczone w kawie,na to masę mascarpone i oprószyć kakao.
7.Z płatków migdałów ułożyć na deserze dowolny wzór.Tiramisu można też ozdobić czekoladkami o smaku migdałowym.
Komentarze