WŁOSKA POLENTA z MIĘSEM MIELONYM i SOSEM POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polenta to popularne danie na północy Włoch. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przygotowuję się ją podobnie jak makarony z rozmaitymi sosami. Tym razem prezentuję ja w polskich barwach;) z klasycznym włoskim sosem ragù.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 300 g kaszy kukurydzianej
    woda (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
    2 duże łyżki masła
     
    300g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
    1 cebula
    1 marchewka
    1 łodyga selera neciowego
    0,7 l passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
    sól
    pieprz
    bazylia
    oliwa z oliwek 

    tarty ser typu parmezna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Włoska polenta z mięsem mielonym i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, a nastepnie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać potartą na grubych oczkach marchewkę i porojony w kosteczkę seler naciowy - wszystko podsmażyć (ok. 5 min.), następnie dodać mięso, bazylię, doprawić solą i pieprzem dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić przez kolejne 50 minut.
  • polenta 2. W międzyczasie przygotowa polente. W dużym garnku zagotowa wodę (ok. 1 szklankę więcej niż podane w opisie na opakowaniu). Do wrzątku dodać sóli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciągle mieszając (najlepiej frustą) do wrzącej wody dodawać kaszę. Gotować wg instrukcji na opakowaniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowana polenta musi mieć konsystencję gęstego budyniu (w razie potrzeby pod koniec gotowania dodć gorącą wodę).
    Do ugotowanej polenty dodać masło i dokładnie wymieszać..
  • polenta 3. Do głebokiego talerza wlewać na przemian trochę sosu, trochę polenty. Posypać startym parmezanem i podawać. Buon Appetito!

Porady

W przepisie podaję, aby polentę przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ponieważ jest wiele rodzaju kaszy kukurydzianej (drobniejsza lub grubsza, ta ekspresowa, która gotuję się w 5 min i taka, którą należy gotować nawet godzinę). Do przepisu nadają się wszystkie rodzaje, kierujcie się wskazówkami na opakowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza kukurydziana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować