Wołowy gulasz gospodarski

4.5 (173 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Klasyczny gulasz wołowy. Dość pracochłonny ale niezwykle smaczny. Wart każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - rozbratel wołowy (pokrojony w 3 cm kostkę): 1 kilogram
    - żółta cebula (pokrojona w bardzo drobną kostkę): 1 kilogram
    - wieprzowy smalec: 125 gramów
    - przecier pomidorowy: 2 łyżki
    - mielona słodka papryka: 2 łyżki
    - bulion wołowy: 1.5 litra
    - ziele angielskie (sztuka=kuleczka): 3 sztuki
    - czarny pieprz ziarnisty: 0.5 łyżeczki
    - mielony kminek: 0.5 łyżeczki
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - mała ostra papryczka: 2 sztuki
    - smalec: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - pszenica (ugotowana): 250 gramów
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowy gulasz gospodarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i smażymy ją na dużym ogniu cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień (powinien tylko mrugać) i smażymy cebulę dalsze 20 minut często mieszając. Cebula powinna uzyskać jasnozłoty kolor.
  • 2. Zwiększamy ogień i do cebuli dodajemy mięso. Podsmażamy często mieszając aż się zrumieni ze wszystkich stron. Uważamy aby nie przypalić cebuli.
  • 3. Następnie podajemy przecier pomidorowy i paprykę. Podsmażamy przez 2 minuty intensywnie mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i dodajemy pozostałe przyprawy (prócz soli). Zmniejszamy ogień i dusimy gulasz pod przykryciem przez dwie godziny. Po dwóch godzinach próbujemy sosu i ewentualnie przyprawiamy solą. Dusimy przez następną godzinę.
  • 4. Mięso odcedzamy z sosu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z maki i smalcu robimy ciemną zasmażkę i łączymy ją z sosem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Na koniec przecieramy sos przez sito i dodajemy mięso. Gulasz podajemy z ugotowaną pszenicą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować