Wołowina na winie z warzywami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na 2 lyzkach oleju. Przekładamy do garnka.
Na reszcie oleju (mozna troszkę dodać jeszcze oleju) smazymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do mięsa.
2.Do mięsa z cebulą wlewamy pół litra wody z łyzką suszonych warzyw (lub vegety) oraz szklankę czerwonego wina. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 do 2 godzin pod przykryciem.
3.Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki/półplasterki. Paprykę myyjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki.
4.Gdy mięsko będzie w miarę miękkie (około pół godziny przed końcem gotowania) dodajemy pokrojone marchewki oraz wsypujemy suszony czosnek i mieloną słodką czerwoną paprykę. Gdy mięsko będzie całkiem gotowe- miękkie - to dodajemy paski czerwonej papryki oraz resztę przypraw - tj. tymianek, imbir, sól i pieprz. Zagotowujemy. Mąkę mieszamy z ok. 1/5 szklanki wody i dodajemy do mięsa, równiez zagotowujemy - sos się bardziej wtedy zagęści.
5.Wołowinę podajemy z ugotowanym ryżem oraz pokrojonym ogórkiem małosolnym i rzodkiewką oraz natką pietruszki.
Komentarze