Wołowina i s-ka

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis inspirowany trzydziestominutowymi wyczynami nagiego szefa. Geniusz! Dostosowane do polskich realiów sklepowych i moich upodobań smakowych.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WOłOWINA:
    - wołowina extra (mielona): 650 gramów
    - tymianek świeży (listki z 3 gałązek): 3 sztuki
    - cebula czerwona (duża): 1 sztuka
    - marchewka (duża): 3 sztuki
    - seler naciowy: 0.33 pęczka
    - chili świeże: 1 sztuka
    - świeży rozmaryn (listki z 4 gałązek): 4 sztuki
    - czosnek: 6 ząbków
    - sos Worcestershire: 8 łyżek
    - natka pietuszki: 1 pęczek
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy (grubo mielony): 1 łyżeczka
    ZIEMNIAKI:
    - ziemniaki (średnie): 8 sztuk
    - świeży rozmaryn (listki z 2 gałązek): 2 sztuki
    - kwaśna śmietana 18%: 8 łyżeczek
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy: 1 szczypta
    FASOLA:
    - fasola biała z puszki: 1 opakowanie
    - boczek wędzony: 30 dekagramów
    - pomidory: 3 sztuki
    - bazylia świeża listki: 10 sztuk
    - oliwa extra vergine: 4 łyżki
    - czerwony ocet winny: 2 łyżki
    SAłATA:
    - sałata masłowa: 1 sztuka
    - awokado: 1 sztuka
    - cytryna: 1 sztuka
    - śmietana kwaśna 18%: 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - oliwa extra vergine: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina i s-ka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wołowina 1. Wołowina:
    Zmielone mięso z odrobiną oliwy i listkami z 3 gałązek tymianku zrumienić na patelni, mieszając tak by utworzyły się małe grudki. Do zrumienionego mięsa dodać listki z 3-4 gałązek rozmarynu, wycisnąć czosnek i dodać sos Worcestershire. Cebulę, marchewkę, chili i seler naciowy pokroić na plasterki i dodać do mięsa. Smażyć na średnim ogniu często mieszając.
  • ziemniaki 2. Ziemniaki:
    Nie obierać, tylko umyć i oczyścić z oczek. Ugotować w mundurkach:
    1. Tradycyjnie w wodzie
    2. Nakłuć nożem każdego ziemniaka, umieścić w misce (odpowiedniej do kuchenek mikrofalowych), przykryć podwójną warstwą folii spożywczej i gotować w mikrofalówce 15 minut (czas zależy od kuchenki więc warto sprawdzać)
    Ugotowane ziemniaki doprawić solą, pieprzem, oliwą, posiekanym rozmarynem i tak przygotowane umieścić na 5 minut pod grillem w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
  • fasola 3. Fasola:
    Na patelni usmażyć na rumiano boczek pokrojony w kostkę. Zestawić z ognia. Gdy wystygnie dodać pokrojone na duże kawałki pomidory i puszkę fasoli razem z zalewą. Gotować aż płyn odparuje, a fasola zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem polać oliwą, octem winnym i posypać porwanymi listkami bazylii.
  • sałąta 4. Sałata:
    Sałatę umyć i osuszyć. Liście porwać. 1/2 obranego awokado wkroić do sałaty. Dresing: 1/2 awokado, sok z 1 cytryny, skórka otarta z cytryny, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku - wszystko zmiksować w blenderze i polać sałatę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować