Wołowina i s-ka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowina:
Zmielone mięso z odrobiną oliwy i listkami z 3 gałązek tymianku zrumienić na patelni, mieszając tak by utworzyły się małe grudki. Do zrumienionego mięsa dodać listki z 3-4 gałązek rozmarynu, wycisnąć czosnek i dodać sos Worcestershire. Cebulę, marchewkę, chili i seler naciowy pokroić na plasterki i dodać do mięsa. Smażyć na średnim ogniu często mieszając.
2.Ziemniaki:
Nie obierać, tylko umyć i oczyścić z oczek. Ugotować w mundurkach:
1. Tradycyjnie w wodzie
2. Nakłuć nożem każdego ziemniaka, umieścić w misce (odpowiedniej do kuchenek mikrofalowych), przykryć podwójną warstwą folii spożywczej i gotować w mikrofalówce 15 minut (czas zależy od kuchenki więc warto sprawdzać)
Ugotowane ziemniaki doprawić solą, pieprzem, oliwą, posiekanym rozmarynem i tak przygotowane umieścić na 5 minut pod grillem w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
3.Fasola:
Na patelni usmażyć na rumiano boczek pokrojony w kostkę. Zestawić z ognia. Gdy wystygnie dodać pokrojone na duże kawałki pomidory i puszkę fasoli razem z zalewą. Gotować aż płyn odparuje, a fasola zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem polać oliwą, octem winnym i posypać porwanymi listkami bazylii.
4.Sałata:
Sałatę umyć i osuszyć. Liście porwać. 1/2 obranego awokado wkroić do sałaty. Dresing: 1/2 awokado, sok z 1 cytryny, skórka otarta z cytryny, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku - wszystko zmiksować w blenderze i polać sałatę.
Komentarze