Wołowina adobo

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna i aromatyczna wołowina, marynowana w octowej zalewie, a następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny i sos sojowy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:
    700 g tłustej wołowiny, np. pręgi wołowej
    100 ml octu z białego wina
    2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
    3 liście laurowe, pokruszone
    4 ząbki czosnku, posiekane
    50 ml oleju do smażenia
    trochę wody
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    szczypta soli

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
    CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Wołowina adobo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę.
  • 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.
  • 3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :)

Porady

Ocet z białego wina możecie zastąpić ryżowym :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy