1 1/2 kg wołowiny bez kości
5 papryk
5 pomidorów
3 cebule
8 ząbków czosnku
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki po
1 łyżeczce: majeranku, kminku i cząbru
300 ml czerwonego wytrawnego wina /lub 300 ml bulionu może być z kostki/
tłuszcz
sól
pieprz
Wołowina z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę czyścimy i kroimy w kostkę mieszamy z obraną i pokrojoną cebulą oraz czosnkiem zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny jak długo można.Pomidory sparzamy obieramy ze skórki i nasion.Rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy wołowinę na złoty kolor ze wszystkich stron dodajemy majeranek ,kminek,cząber i paprykę zalewamy mięso winem i dolewamy trochę bulionu przykrywamy i dusimy 30 minut .Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory dusimy do miękkości doprawiamy solą i pieprzem jeśli odparuje zbyt dużo dolewamy bulionu.Podajemy z dowolnymi dodatkami
Komentarze