Wołowina z kapustą po chińsku

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wołowina z kapustą, grzybami mun i bambusem pełna orientalnych aromatów i pyszna.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wołowej
    kawałek imbiru wielkości kciuka
    2 ząbki czosnku
    łyżka oleju sezamowego
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    łyżka wódki
    1/3 kapusty pekińskiej
    90 g suszonych grzybów mun
    100g pędów bambusa
    natka pietruszki lub kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina z kapustą po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez 30 minut.. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Pozostawiamy na kilka minut. Na oleju sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta.
    Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta pekińska Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować