Wołowina z grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja wersja wołowiny z pobliskiego "chinczyka"

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,7 kg wołowiny bez kości, 2 garści suszonych grzybów, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry, 100 ml ciemnego sosu sojowego, łyżeczka curry, pół łyżeczki ostrej papryki, ziele angielskie, liście laurowe, olej, pieprz.

Wołowina z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy na bardzo cienkie plasterki, niewiele grubsze niż na carpaccio, doprawiamy czosnkiem, pastą curry, sosem sojowym, curry oraz ostrą papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Grzyby moczymy, gotujemy z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, studzimy, kroimy w paski.
  • 3. Wołowinę smażymy na oleju, kiedy stanie się prawie miękka dodajemy pokrojone grzyby oraz pokrojoną w pół plasterki cebule. Dusimy do momentu az cebula zmieknie. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy z brązowym ryżem i ulubioną surówka.

Porady

Jeżeli nie mamy pasty curry możemy dodać więcej czosnku i ostrej papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy