Wołowe rolady z piekarnika

4.5 (166 ocen)

Pyszne mięso, które zawsze się udaje.

Składniki:

  • 4 porcje mięsa wołowego
    4 łyżeczki musztardy
    100 g wędzonego boczku
    100 g cebuli
    1/2 papryki
    pieprz
    sos;
    1 łyżka margaryny
    1 pęczek włoszczyzny
    2 listki laurowe
    1 litr gorącej wody
    1 kostka rosołowa wołowa
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Wołowe rolady z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem i smarujemy musztardą. Boczek i cebulę drobno siekamy. Paprykę kroimy w paseczki. Na każdym kawałku mięsa rozkładamy równomiernie nadzienie i posypujemy pieprzem, a następnie rolujemy roladki i związujemy nitką.
  • 2. Podsmażamy mięso na złoty kolor i przekładamy je do naczynia do zapiekania. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce.
  • 3. Topimy margarynę i podsmażamy na niej warzywa, doprawiając do smaku solą. Następnie przekładamy je do mięsa i zalewamy całość wodą z dodatkiem kostki rosołowej. Pieczemy ok. 2 godziny w 180 stopniach ( z termoobiegiem), od czasu do czasu obracając mięso.
  • 4. Po upieczeniu wyjmujemy mięso, a warzywa przecieramy przez sito do sosu i doprawiamy go do smaku. Podajemy z ziemniakami lub kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować