Witrażyki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku rozpuścić masło z miodem,lekko przestudzić dodać przyprawę do pierników,kakao i wymieszać.Na stolnicę przesiać mąkę dodać pozostałe składniki i wymieszać.Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami.Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i lśniące.Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki.
Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm.Wykrawać foremkami gwiazdki w środku każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę.
Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia.Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze aż rozpuszczona landrynka trochę stężeje.Zimne udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane.
Komentarze