Witaminka - kolorowo i smacznie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zamiast aptecznych suplementów diety, proponuję poniższą porcję witaminki. Niech o wartości odżywczej tej przekąski zaświadczą poniższe składniki.

  • 20 min

Składniki:

  • Na jedną porcję:
    3/4 szklanki gęstego jogurtu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ok. 70 g białego sera
    4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno
    natka pietruszki, koperku, szczypiorku
    1 mały świeży ogórek zielony
    2 szalotki
    1 łyżka nasion słonecznika
    1 łyżka nasion dyni
    sól, pieprz, bazylia

Witaminka - kolorowo i smacznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 3/4 masy przekładamy do szklanego naczynia.

    Do pozostałej części dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię, mieszamy, przekładamy do naczynia.

    Natkę pietruszki i koperek kroimy, dodajemy olej rydzowy, wszystkie składniki mieszamy i mocno rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trzecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy