Wiśnie w syropie

4.99 (175 ocen)

Pyszne,jędrne wiśnie,wspaniale zatrzymują smak,zapach i kolor.Lepsze od kompotu.

Składniki:

  • Składniki:

    5kg wiśni
    ok 2 kg cukru
    dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok(ok 4 godzin albo na całą noc).
    Powstały sok odcedzamy,wiśnie wsadzamy do dużego garnka.Do odcedzonego soku dodajemy cukier,w proporcji 1 litr powstałego soku- 1 kg cukru i zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować