Wiśnie w żelu - czyli frużelina wiśniowa bez żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie). Od zagotowania gotujemy min.3-5 min ( im dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną )
2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/6 szkl wody (czyli w około 5-6 łyżkach wody). Wlewamy do gotujących sie wiśni i gotujemy do zgęstnienia przez około 3 minutki.
3.
Gorącą masę przekładamy do czystych słoiczków ( u mnie weck) i odstawiamy na ściereczkę do góry nogami do zassania się ( w przypadku słoiczków weck - nie przekręcamy ich do góry dnem, jeśli się obawiamy możemy je za pasteryzować gotując słoiki w wodzie, ja tak zrobiłam )
Porady
Po całkowitym ostygnięciu, chowamy słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca.
Komentarze