Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa Bez Żelatyny

4.5 (161 ocen)

Bardzo smaczny dodatek do naleśników czy też placuszków :)

Składniki:

  • Składniki na około 5-6 słoiczków o poj. 220 ml

    0,5 kg Wiśni
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 ml wody
    3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne)

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Wiśnie w żelu - czyli frużelina wiśniowa bez żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy.
    Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie). Od zagotowania gotujemy min.3-5 min ( im dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną )
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/6 szkl wody (czyli w około 5-6 łyżkach wody). Wlewamy do gotujących sie wiśni i gotujemy do zgęstnienia przez około 3 minutki.
  • 3.
    Gorącą masę przekładamy do czystych słoiczków ( u mnie weck) i odstawiamy na ściereczkę do góry nogami do zassania się ( w przypadku słoiczków weck - nie przekręcamy ich do góry dnem, jeśli się obawiamy możemy je za pasteryzować gotując słoiki w wodzie, ja tak zrobiłam )

Porady

Po całkowitym ostygnięciu, chowamy słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować