Ciasto wiśniowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. W między czasie galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody. Wlewamy na talerz i zostawiamy aby całkowicie stężał natomiast wiśnie osączamy na sitku z nadmiaru soku.
2.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy. Galaretki wyjmujemy z talerza i kroimy w kostkę. Pokrojoną galaretkę dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Następnie wykładamy osączone wiśnie i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Komentarze