Ciasto Wiśniowy Las jest niezwykle delikatne, łączy w sobie cudowny smak serka mascarpone z orzeźwiającą nutą wiśni. Myślę, że z pewnością zaspokoi wymagające podniebienie niejednego łasucha.
50 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki wody
3 łyżki kakao
1.Przygotowanie:
1. wodę, cukier, kakao i olej należy zagotować, a następnie ostudzić.
2. białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli po jednym żółtku oraz wystudzoną polewę kakaową i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. ciasto wylać na formą wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 min w temp 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto należy przekroić na dwie równe części.
4. wiśnie z kompotu osączamy, a następnie mieszamy je z dżemem.
5. budynie gotujemy na soku z kompotu , powinno być go ok. ½ l jeżeli soku jest troszkę mniej można dolać wody. Budynie po ostudzeniu ucieramy z kostką masła.
6. margarynę ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy serki mascarpone i wszystko razem mieszamy można dodać trochę cukru pudru.
7. ubijamy bitą śmietanę z śmietan-fixami.
Wykonanie:
Na spód blaszki wykładamy pierwszy blat ciasta - połowa dżemu z wiśniami - masa ze serków mascarpone - druga część ciasta - pozostała część dżemu – budyń wiśniowy – bita śmietana – tarta czekolada
Komentarze